Packa rätt när du ska tälta

Det är viktigt att du är väl förberedd när du ska ut och tälta. Du bör försöka hålla koll på väderprognosen för den tid du förväntas vara iväg så att du kan packa rätt saker. När du bor i tält blir det lätt kallt om nätterna, även om dagarna kan vara väldigt varma. Anpassa din packning efter vilket område du ska tälta i, hur länge du ska vara borta och vad du vill ha ut av din tältning.

Packa lätt

När det kommer till att tälta är det viktigt att du packar det allra viktigaste och lämnar resten hemma. Det som är absolut nödvändigt att ha med är slittåliga kläder, medicinväska, tält, liggunderlag, sovsäck, en powerbank med minst 20000mah, vattenflaska, stormkök, mat och handduk. Försök att inte packa alltför mycket kläder även om det är svårt. Anpassa mängden packning efter hur länge du ska vara iväg och håll dig till det. Du kan återanvända kläder och du kanske till och med kan tvätta dem längs vägen om du tar med lite tvättmedel. Att packa lätt är särskilt viktigt om du planerar att vandra med tält, det vill säga att du tar med tältet och vandrar ut i naturen. Om du planerar att tälta längs en vandringsled eller i ett naturreservat är det viktigt att komma ihåg att du kommer behöva bära på all din packning under hela färden. Försök kolla upp vilka platser som passar bäst för din erfarenhetsnivå när det kommer till att vandra med tält innan du ger dig iväg. I Sverige finns flera vackra leder för både nybörjare och erfarna tältare, det gäller bara att kolla upp vad som passar just dig i förväg.

Tillfällen då du kan packa lite mer

Om du tänkt tälta men utan att vandra mellan dina tältplatser kan du ta med lite mer kläder och andra saker som kan kännas lite onödigt, men som du gärna vill ha med ändå. Ett exempel på när du kan packa lite mer är ifall du cyklar mellan dina tältplatser. Då kan du spänna fast delar av din packning på cykeln så att du själv slipper bära det. Ett annat exempel är ifall du tänkt ta bilen mellan tältplatser, då kan du packa med betydligt mer än ifall du skulle vandra eller cykla. Om du vill ha känslan av att bo i tält utan att släpa med allt själv och ändå bo bekvämt kan du prova på glamping, vilket står för glamorous camping. Då tar du dig till en campingplats där stora tält redan står uppställda med bekväma sängar inuti. Du slipper då konka runt på tält, liggunderlag och sovsäck utan kan bo lite bekvämare medan du ändå får fram känslan av att du befinner dig ute i naturen i ett tält.

kalle