Köra med husvagn

Last modified date

När du bestämt dig för att åka på en husvagnscamping måste du självklart transportera husvagnen till campingplatsen. Om du väljer att hyra en husvagn kan du i vissa fall få den utkörd till campingplatsen. Men väljer du att köra själv finns det några saker du bör känna till och tänka på.

Körkortet

Det allra viktigaste du måste göra är att se ifall du har ett körkort som låter dig dra en husvagn med din bil. De olika körkorten har nämligen olika maxvikter. För mindre bilar är det inte alltid tillåtet att dra tyngre last. Skulle bilen vara för stor kan den plus husvagnen överstiga totalvikten vilket också gör det olagligt. Kolla först upp hur tunga last du får köra med ditt körkort och vad din bil klarar av. Ifall du blir stoppad av polisen och kör för tungt kan det leda till böter och du kan bli tillsagd att lämna husvagnen. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om körkort och maxvikter.

Övningskör om du är ovan

Eftersom det kan vara lite knepigt att köra med en husvagn rekommenderas det att du övningskör ett antal gånger först. Träna på att backa och kör i olika väder. Ifall det blåser mycket när du kör med en husvagn måste du ta det väldigt lugnt. Ifall det blåser rejält kan det till och med vara rekommenderat att du stannar en stund och väntar tills vädret lugnar sig lite.

En annan viktig sak att tänka på är att inte trycka på bromsen för hårt. Det kan leda till att husvagnen börjar vingla vilket kan leda till olyckor. Det rekommenderas istället att du trycker lätt på gasen och sedan bromsar in när du känner att läget är mer stabilt.

ivadmin