Husvagnscamping
Campa på vinternCampa på vintern
Campa med tältCampa med tält
Att lyckas med husvagnscampingen
Det kan vara väldigt roligt att campa. Alla borde testa det åtminstone en gång, det finns dessutom flera sätt att campa på. Ett populärt alternativ är att åka på husvagnscamping. Många väljer att åka runt med sin husvagn eller husbil i Sverige istället för att åka på en chartersemester till ett annat land. Ett plus är att vårt land har väldigt många campingplatser. Det finns både enklare platser och de som går att jämföra med en riktig lyxresort.
Men oavsett hur roligt du kan tycka att camping är, är det inte alltid den enklaste aktiviteten. Det finns många saker du måste känna till och planeringen är en av de viktigaste. För att hjälpa dig har vi därför samlat några tips här. Förhoppningsvis kommer detta hjälpa dig göra din husvagnssemester så bra som möjligt.
Kontrollera din bil/husvagn/husbil
Det första du måste göra är att kolla så din bil och husvagn, eller husbil, fungerar som den ska. Ta alltid en extra titt på däcken. Det är väldigt lätt att fokusera främst på var du/ni ska åka någonstans och glömmer bort att tänka på själva resan. Så se till att ditt fordon är i bästa skick minst ett par veckor innan ni ska bege er iväg.
Boka campingplats i god tid
Camping har under de senaste åren blivit mer och mer uppskattat. På grund av detta är det inte ovanligt att stöta på en camping där alla platser är slutsålda. På grund av detta rekommenderas det att du är ute i god tid med att boka en plats på den camping som du tänkt besöka. Ett tips är att ta en titt på vilka de populäraste campingplatserna är och bestämd därefter hur långt i förväg du måste boka plats, i fall du vill besöka någon av dessa.
Välj den rätta campingen
Förutom att boka en campingplats i god tid är det även viktigt att du väljer rätt camping. Välj inte den billigaste du hittar, utan tänk efter på vad ditt ändamål är med semestern och välj en därefter. Om du reser tillsammans med småbarn kan det vara bra ifall platsen har någon typ av underhållning för barn, till exempel roliga aktiviteter, en pool eller olika utomhusspel som tennis, volleyboll och så vidare.
Packa inte för mycket
Ett sista tips på vad du bör tänka på för att lyckas med husvagnssemestern är att inte packa för mycket. Skriv ner allting du är säker på att du behöver och börja med att packa ner dessa saker. Vilken packning som är nödvändig kan variera beroende på vilken campingplats ni ska besöka. Det finns vissa platser som redan har det mesta och då är det onödigt ifall du packar med dig just dessa saker. Ta därför reda på vad som redan erbjuds på platsen ni ska besöka.
Vanliga misstag vid camping
Människor gör misstag. Det är vanligt och vi lär oss ofta någonting från våra misstag. Men när det kommer till campingmisstag är det inte ovanligt att vi upprepar samma saker varje år. Det kan ta lite längre tid att lära sig vad man inte bör göra och bör göra för att få en lyckad semester. Du som aldrig har varit på camping tidigare känner garanterat inte till dessa misstag och kan därför inte undvika dem. Men för att förhoppningsvis hjälpa dig en aning har vi här listat de allra vanligaste misstagen som görs.
Försök undvik dessa campingsmisstag
Boka inte för sent
Ett av de allra vanligaste misstagen som görs är att boka campingplatsen för sent. Boka så tidigt du kan för att vara säker på att det finns lediga platser kvar. Speciellt om du vill besöka en av de större, och mer populära campingplatserna som finns tillgängliga i vårt land. För de mindre populära platserna är det många gånger lättare att boka plats endast några dagar i förväg. Men det rekommenderas ändå att du är ute i god tid.
Se till att alltid följa reglerna som gäller
Det finns en hel del regler du måste följa på campingplatserna. Många av reglerna är dock oskrivna vilket kan göra de svåra att lära sig. Men de måste ändå följas. Ett exempel är om du använder dig av en utomhusgrill, se då till att du slänger matrester på rätt ställe, kolen på rätt ställe och helt enkelt städar upp ordentligt efter dig.
Campingar är inte endast för barnfamiljer
Ett vanligt misstag många gör är att tro att campingar endast är för barnfamiljer. Det stämmer inte. Det finns en rad platser att välja mellan som bjuder på en lugnare atmosfär. Sedan finns det även de platser som erbjuder särskilda avskilda anläggningar för vuxna personer.
Glöm inte att fokusera lite på omgivningen
De stora, grymma, lyx-campingplatserna har ofta en hel del att prova på och uppleva. Men vad många glömmer bort är att fokusera utanför den omgivningen. Det finns väldigt många aktiviteter att prova på om du bara tar en titt utanför din campingplats, varför inte paddla kanot? Åka in till staden i närheten och shoppa lite? Ett tips är att prata med personalen på platsen och fråga vad det finns att göra i närheten.
Köra med husvagn
När du bestämt dig för att åka på en husvagnscamping måste du självklart transportera husvagnen till campingplatsen. Om du väljer att hyra en husvagn kan du i vissa fall få den utkörd till campingplatsen. Men väljer du att köra själv finns det några saker du bör känna till och tänka på.
Körkortet
Det allra viktigaste du måste göra är att se ifall du har ett körkort som låter dig dra en husvagn med din bil. De olika körkorten har nämligen olika maxvikter. För mindre bilar är det inte alltid tillåtet att dra tyngre last. Skulle bilen vara för stor kan den plus husvagnen överstiga totalvikten vilket också gör det olagligt. Kolla först upp hur tunga last du får köra med ditt körkort och vad din bil klarar av. Ifall du blir stoppad av polisen och kör för tungt kan det leda till böter och du kan bli tillsagd att lämna husvagnen. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om körkort och maxvikter.
Övningskör om du är ovan
Eftersom det kan vara lite knepigt att köra med en husvagn rekommenderas det att du övningskör ett antal gånger först. Träna på att backa och kör i olika väder. Ifall det blåser mycket när du kör med en husvagn måste du ta det väldigt lugnt. Ifall det blåser rejält kan det till och med vara rekommenderat att du stannar en stund och väntar tills vädret lugnar sig lite.
En annan viktig sak att tänka på är att inte trycka på bromsen för hårt. Det kan leda till att husvagnen börjar vingla vilket kan leda till olyckor. Det rekommenderas istället att du trycker lätt på gasen och sedan bromsar in när du känner att läget är mer stabilt.
Varma boenden
Bestämmer du dig för att åka på camping under vintermånaderna är ett varmt boende en av de viktigaste sakerna. Du kan bo i husbil ifall du har tillgång till en värmepanna som är diesel-, gasol-m eller eldriven. Det finns även värmepannor som har en mix av el och gasol eller diesel och el. Vissa husvagnar har till och med ett alternativ som innebär att du kan elda under en gasolpanna. På grund av detta är det alltid rekommenderat att du tar med dig extra gasolflaskor.
Flera boenden
Vill du däremot inte bo i en husvagn kan du självklart välja andra alternativ. Det är möjligt att bo i tält även under vintern. Det finns speciella bastutält som kan hålla värmen även om det skulle bli upp till -40 grader. Dessa tält är ofta väldigt lätta att ta med sig, packa upp samt ner. De brukar dessutom inte vara särskilt tunga.
Förutom tält och husvagn kan du även välja att bo i en stuga. Om du ska på camping på en campingplats eller uppe på fjället kan du hyra en stuga att bo i. De har ofta någon typ av spis som hjälper dig att hålla värmen.
Utrustning och kläder
Att campa på vintern kan faktiskt vara trevligare än du först tror. Så länge du förbereder dig på rätt sätt kan det bli en väldigt speciell upplevelse. Oavsett när du ska campa är det viktigt att du planerar noga och packar rätt, det gäller även vintercamping. Vad du packar kan dock se lite annorlunda ut jämfört med när du campar på sommaren.
Det första du måste ta med dig är självklart varma kläder. Det är bättre att du packar för mycket än för lite kläder. Du behöver allt från kängor och underställ till vinterjacka och mössa. Tänk efter på vad du behöver för utomhusaktiviteter för kallare väder.
Det finns många bra artiklar att läsa om camping under de olika årstiderna hos Aftonbladet och andra stora tidningar.
Utrustningen
När det kommer till utrustningen för vintercamping finns det också saker att tänka på. Du behöver varma sängkläder, lampor, ved, en snöskyffel kan behövas ifall det skulle börjat snöa under natten. Kör du bil eller fordon kan det vara smart att sätta på snökedjor på däcken. Sist men inte minst får du inte glömma bort att ta med dig tändare eller tändstickor.
Utrustning för tältcamping
Du som bestämt dig för att tälta måste planera packningen noga. Du kommer garanterat behöva mer jämfört med om du ska på husvagnscamping, men samtidigt får det inte var för tungt att ta med sig.
Det första du måste ta med dig är självklart ett tält. Det kan betyda upp till två väskor med pinnar, duk och så vidare. För att vara bekväm kan du även behöva sovsäck, liggunderlag samt kuddar. Förutom detta behöver du även kläder, saker för din personliga hygien, mobil, laddare och så vidare. Du kan även behöva packa med regnkläder. Beroende på var du ska tälta kan du även behöva ta med dig en liten grill eller spritkök. Kort sagt kan du behöva en hel del packning som inte behövs vid andra typer av camping.
Vad ska jag packa i?
Vad du ska packa i beror på hur du ska färdas till din tältplats. Åker du bil fram till platsen behöver du inte oroa dig särskilt mycket. Men ska du däremot cykla eller vandra måste du planera det lite bättre. Eftersom du då kommer bära en stor del av packningen är det viktigt att du fördelar vikten på rätt sätt. Det finns flera tips på hur du packar på bästa sätt.
Kort sagt är det viktigaste att du väljer den väska/ryggsäck som känns bäst för dig. Ska du cykla eller vandra måste du räkna med att bära väskan under en längre tid och då bör den inte göra ont på axlarna eller ryggen.
Tips vid oväder
Det finns personer som älskar att tälta. Men vad gör man då ifall ett oväder börjar närma sig? Ibland dyker åskan och regnet upp utan någon varning, trots att man kollat igenom prognoserna hos SMHI och liknande källor. Var ska man då placera sitt tält under ett oväder och vad mer bör man tänka på?
Försök undvika öppna platser
Ifall det åskar ordentligt är det viktigt att du inte placerar ditt tält mitt på en åker. Tältet blir då den högsta punkten vilket kan få blixten att sikta på just dig och ditt tält.
Placera inte tältet under träd
Det är av den samma anledningen som du inte bör placera ditt tält under ett träd. Skulle blixten slå ner i trädet kan den sedan ledas ner till marken där du befinner dig. Om trädet dessutom skulle gå sönder kan det ramla ner på dig.
Leta efter en liten kulle
Ifall det inte åskar så farligt men regnar ordentligt bör du leta efter högre mark. Vi känner alla till att regnet rinner neråt om möjligt. Genom att placera tältet högt kan du undvika att bli blöt och kall.
Vi svarar gärna på dina frågor om hemsidan, allt du behöver göra är att fylla i kontaktformuläret.